Тримата от… Берлин

Блеър, Ширак и Шрьодер предизвикаха остра реакция, че вземат решения извън форумите на ЕС

Вестник „Капитал“, 21 фев 2004

Срещата в Берлин между британския премиер Тони Блеър, френския президент Жак Ширак и германския канцлер Герхард Шрьодер през изминалата седмица предизвика повече съм­нения за разделение, отколкото за обединение в Европейския съюз. „Тримата големи“ обявиха, че водят тези разговори, за да очертаят перспективите пред една по-широка обща индустриална политика заради влизането на следващите десет страни членки в Европейския съюз. Но получиха обвинения от други европейски лидери, че се опитват да създадат европейски директорат, чрез който да доминират съюза.
Трите държави всъщност се договориха да бъде администрирана икономическата политика на ЕС, като бъде създаден нов пост на вицепрезидент на Европейската комисия, който ще отговаря изключително за индустриалната стратегия. Постът на суперкомисар по пазара, търговията и индустрията изглежда напълно оправдан в контекста на заявеното от Блеър, Ширак и Шрьодер. В Берлин те предложиха да бъдат извършени мащабни реформи в икономиките на страните от ЕС, както и цялостни реформи в социалната сфера, за да се регулира трудовата заетост в ЕС и в научно-техническата област, за да се преодолее изоставането от САЩ. В резултат Европейският съюз трябва да стане по-конкурентоспособен, за да отговори на процесите на глобализация. Всичко това само препотвърди стратегията от Лисабон, чиято декларирана още през 2000 г. цел беше Европейският съюз да разполага с най-динамичната икономика в света до 2010 г. Новата ключова длъжност вероятно ще се заеме от досегашния комисар по разширението на ЕС Гюнтер Ферхойген. Това само би потвърдило прогнозите, че на Великобритания, Франция и Германия им е необходим механизъм и политик, който да се справи с големия икономически проб­лем, свързан с влизането на 10-те страни през май. Десетте държави имат интерес съюзът да провежда по-либерална икономическа политика, която ще им даде възможност да се възползват максимално от влизането си в евросъюза. Нещо, което „уморената европейска икономика едва ли може да си позволи“ според в. „Уолстрийт джърнъл“.
Според британските медии срещата е поредно признание, че Франция и Германия имат нужда от Великобритания, тъй като едва ли могат да се справят сами с предизвикателствата на разширението. Според германската преса подобен тип консултации между голямата тройка са важни, тъй като традиционните несъгласия помежду им досега са водили до разцепление при вземане на важни решения. Френските вестници цитират изявленията на Ширак, че поредната среща между тримата не означава, че френско-германските специални отношения важат и за Великобритания.
Докато първата среща на Блеър, Ширак и Шрьодер през септември в Берлин повдигна опасения у САЩ, че се създава европейски военен кръг, то сегашната предизвика острата реакция на Италия, Испания, Полша, Холандия и Португалия, че се създава стратегическа ос, която има амбицията да налага политическите решения на ЕС. А предложението за създаване на нов административно-бюрократичен пост намалява възможностите на по-малките страни членки да участват при определяне на икономическата стратегия на ЕС.
Думите на италианския премиер Силвио Берлускони, че ЕС не се нуждае от триумвират, за да го ръководи, са индикация за ново разделение в съюза. То се определя и от процеса на разширението, който прави все по-малко възможна политиката на доминиране на големите страни в общност от 25 държави. Въп­росното разделение бе доказано на практика както от блокирането на европейската конституция, така и от противоречивата позиция за войната в Ирак.

 

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB