Трагичният полет на Трайковски

Македонският президент Борис Трайковски* загина при самолетна катастрофа

Вестник „Капитал“, 28 фев 2004

Македонският президент Борис Трайковски загина, след като самолетът му се разби край планинските склонове на южния босненски град Столац миналия четвъртък. Не оцеля никой от деветимата на борда, сред които трима съветници от екипа на македонския държавен глава, представител на македонското външно министерство, двама души от личната му охрана и двама пилоти. Трайковски оглавяваше делегацията на Македония за участие в международната конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина в град Мостар.

Причина за трагичния инцидент според официалните босненски власти е била гъстата мъгла в района и разразилата се буря, в която е попаднал президентският самолет. Катастрофата е станала 15 минути преди кацането, предвидено за 8.30 ч. местно време. Босненските власти създадоха комисия, която да разследва причините за инцидента. Експертни екипи на македонското вътрешно министерство заминаха за Сараево, за да проведат самостоятелно разследване. То ще трябва да изясни имало ли е експлозия на самолета преди падането му. Заради лошите атмосферни условия и гъстата мъгла петима държавни ръководители отложиха пътуванията си за форума в Мостар.
Македонското министерство на отбраната въведе извънредни мерки за сигурност по границите и засили охраната на институционални и военни обекти.

Борис Трайковски беше избран за президент на Македония през 1999 г. Той стана ключовият за страната си политик в най-тежкия от създаване на независимата македонска държава през 1992 г. период, когато бяха застрашени суверенитетът и териториалната цялост на страната. Трайковски направи възможно Охридското споразумение през 2001 г., с което се сложи край на въоръжените сблъсъци между македонците и въоръжените албански бунтовници и страната избегна гражданска война.

Шокиращата новина за смъртта на Трайковски обаче идва в деликатен за Македония период на ново етническо напрежение, породено от неуспеха на управлението на коалиционното правителство на социалдемократа Бранко Цървенковски, в което важни министерства държи и партията – приемник на албанските бунтовници.

Президентският самолет катастрофира в деня, в който Македония трябваше да подаде молбата си за членство в Европейския съюз. Македонският премиер Цървенковски отложи церемонията в Дъблин и срещата си с премиера на Ирландия, която председателства евросъюза.
Българският парламент прекрати заседанието си като знак на съпричастност към смъртта на македонския президент. Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Борис Трайковски. Държавните институции и парламентарно представени партии изпратиха съболезнователни телеграми.

Европейските лидери, които приемат Трайковски като ключов западен партньор, изтъкнаха ролята му за запазване на етническия мир в Македония. Върховният представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана предупреди, че много трудно ще може да бъде запълнена празнината след „този трагичен ден за Македония, за македонския народ, но и за много хора в Европа“. Премиерът на Ирландия Бърти Ахърн посочи, че Борис Трайковски е бил твърд привърженик на присъединяването на Македония към ЕС, и каза, че днес той повече от всички „трябваше да празнува подаването на молбата за членство в ЕС“. Американският държавен секретар Колин Паулъл отбеляза, че „САЩ се разделят със свой голям приятел“. Бившият шеф на НАТО Робъртсън припомни, че Трайковски „спаси страната си от кървава баня като тази в Босна“. Всички политически партии в Македония – македонски и албански – определиха загубата като национална трагедия.
Според конституцията на Република Македония функциите на държавен глава се поемат временно от председателя на парламента Любчо Йордановски. И до 40 дни трябва да бъдат насрочени избори за държавен глава.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB