Румъния избира парламент и президент

Безпрецедентна намеса на неправителствена организация извади от листите корумпирани политици

Капитал, 27 ноември 2004

Управляващите и опозицията в Румъния са с близки позиции в надпреварата за парламентарните и президентските избори на 28 ноември. Независимо че сега управляващата Социалдемократическа партия (СДП) запазва известна преднина, тенденцията от последните 10 дни на кампанията отчита нарастващото влияние на опонентите им от десноцентристкия Алианс за справедливост и истина (АСИ). В изборите ще участват 57 политически формации и дванадесет кандидати за президентския пост.
Прогнозните резултати сочат малка разлика между двамата основни претенденти – действащият премиер Адриан Нъстасе и настоящият кмет на Букурещ Траян Бъсеску. Според данните на Института за социални анализи (ИСА) Нъстасе може да разчита на 44% от избирателите, но Бъсеску се движи непосредствено след него с разлика до 5%. Рейтингите на подкрепящите ги политически формации са почти идентични. Лявата коалиция между СДП и Румънската партия на хуманистите (РПХ) има от 39% до 43% от прогнозните гласове, а АСИ от 35% до 39%.
Една от основните интриги в навечерието на изборите стана това, че само четири дни преди вота (на 24 ноември) Европейската комисия обяви, че Румъния приключва преговорите за присъединяване към Европейския съюз. А този анонс бе изтълкуван от опозицията като намеса в предизборната кампания на страната и подкрепа за управляващата партия.
За управляващите успехът на Румъния в преговорния процес с Европа е съществен предизборен ресурс. Обявеният преди дни повишен кредитен рейтинг на страната, както и очакваният икономически растеж от 8.1% за тази година са показатели, които СДП използва активно, за да влияе на обществените нагласи.
От своя страна опозицията атакува противника си по два много съществени пункта – корупцията във властта и сивата икономиката. В пресата изтекоха много секретни стенограми от заседания на правителството, които според Франс прес показват намесата на властта в съдебната система, медиите и политически поръчки срещу опозицията.
Най-драматична обаче се оказа ролята в предизборната кампания на създадената от 13 неправителствени организации Коалиция за чист парламент (КЧП). Ройтерс цитира доклада на коалицията, който компрометира 138 политици, 110 от управляващата партия и 21 от листите на опозицията. КЧП публикува списъци, за да осведоми хората за това кои от политиците, кандидатирали се за изборите, са корумпирани. Независимо че управляващите поискаха от избирателната комисия да прекрати работата на КЧП, СДП оттегли 23-ма от кандидатите си за депутати, а опозицията смени 18 души от своите избирателни листи.
Според прогнозите на независимия анализаторски център „Румънско академично общество“ има два сценария за развитие след изборите. При първия опозицията и нейният лидер Траян Бъсеску печелят изборите. В този случай администрацията, съдебната система и институциите ще имат шанс за по-голяма независимост поради това, че промяната във властта ще доведе до прекъсване на действащите неформални и корупционни връзки между политическата класа и заинтересуваните групи. Вторият сценарий отрежда победа на сега управляващите и запазване на статуквото. Освен това избирането на Нъстасе за президент означава мястото му на премиерския пост да бъде заето от слаба политическа фигура, която ще е под контрола на сегашния президент Йон Илиеску – сигурен лидер на СДП след изборите.
Дори да има промяна във властта в Букурещ обаче, повечето прогнози гласят, че познатите от години кръгове от румънския политически елит ще запазят лостовете си за влияние и контрол над процесите в страната. Както заради изградения действащ корупционно-административен апарат, така и заради общото минало на повечето от тях, което тръгва от сътрудничеството с бившата политическа полиция „Секуритате“.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB