ООН влиза в реконструкция

Световната организация ще се опита да върне изгубеното си влияние

Капитал, 4 дек, 2004
Организацията на обединените нации (ООН) планира да извърши най-радикалната реформа в историята си. Това стана ясно, след като през изминалата седмица беше публикуван доклад на комисия от 16 дипломати и политици с международен авторитет, която предлага основни преобразувания в структурата и дейността на организацията.
Ключовата промяна трябва да улесни интервенцията на ООН в проблемни държави и засяга отговорността на Съвета за сигурност (СС) да разрешава военна намеса като последен изход при случаи на геноцид, етническо прочистване и други нарушения на човешките права. В доклада се казва, че ако ООН демонстрира по-голяма готовност за действие, страните членки ще се въздържат от едностранни акции.
Тази задача обаче изглежда твърде амбициозна на фона на драстично спадналия авторитет на световната организация и начина, по който бяха проведени последните две най-мащабни военни операции в света – в Косово през 1999 г. и в Ирак през 2003 г. И в двата случая това стана без решение на Съвета за сигурност и при явната безпомощност на ООН да изпълни международноправните си функции. САЩ с подкрепата на НАТО удариха Косово, докато генералният секретар на ООН Кофи Анан прекарваше достатъчно дългата си отпуска в Швеция. Вашингтон действаше с паралелна стратегия, когато започна войната в Ирак чрез Коалицията на желаещите, и на практика случващото се в СС се превърна във формална процедура, която по никакъв начин не повлия на американските планове за интервенция.
Конкретният повод, за да бъде поръчан анализът за състоянието на организацията преди година, стана острото противопоставяне между страните членки за войната в Ирак и невъзможността решенията на СС да са окончателните в кризисни ситуации. Тогава Кофи Анан каза, че ООН трябва да преразгледа основно политиката си, за да отговори на нарастващите заплахи от тероризма, разпространението на оръжия за масово унищожение и ядрени материали. Но не каза, че световната организация няма потенциал да блокира едностранна военна намеса, а и няма механизъм за превантивни действия в проблемните зони.
Докладът констатира, че някои държави ще продължат да заобикалят Съвета за сигурност, но препоръката е този орган да бъде реформиран, а не изключен. Сегашният състав на СС, доминиран от победителите във Втората световна война, се определя като остарял и недемократичен и се предлага членовете му да бъдат увеличени от 15 на 24.
Комисията препоръчва СС да има по-голяма готовност за превантивни действия, но при стриктни критерии (които сега отсъстват) като ясно дефинирана заплаха, ясна цел на интервенцията и предварително уточнен мандат. Предлага се ООН да е подготвена за по-чести намеси, като се промени досегашната и традиционна политика да не посредничи във вътрешните работи на страните членки. За целта трябва да се създаде орган, който да следи потенциалните проблемни зони в света, да консултира, да отправя предупреждения и да подготвя начините за военна намеса. Авторите на доклада предлагат, ако страните членки не могат да защитят собствените си граждани, СС на ООН да може по-активно да предлага интервенции. В същото време анализът на експертите не предвижда ООН да създаде собствени мироопазващи сили.
Повече от ясно е, че така предложената реформа, която предстои да бъде обсъдена, приета и чак след това извършена от ООН, със сигурност ще отнеме доста дълго време. Междувременно организацията ще трябва да почисти имиджа си от петната, оставени от последните обвинения в корупция. Тази седмица Кофи Анан, вместо да представя плана за реформи, трябваше да обяснява защо синът му е бил замесен в програмата „Петрол срещу храни“ в Ирак – програма, която бе определна като най-големия корупционен скандал в 50-годишната история на ООН.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB