Обещанието

Форматът „Обещанието“ е оригинален телевизионен проект, който насочва вниманието на обществото към най-чувствителната част от обществения живот – изпълняват ли политиците обещанията които дават. Проект, който измерва възможностите на политическата система през силата на личностите в политиката. Десет политици поемат обещание и зрителите проследяват как го изпълняват. Форматът е създаден по идея на Севда Шишманова, реализира се в продължение на четири месеца по специална схема, която комбинира предавания на живо и документални модули.

По поръчка на формата и точно определени критерии, социологическа агенция избира десет политика, ярки личности, представители на формации влезли в действащото Народно събрание и Европарламента. Участниците формулират своята идея и публично поемат обещание пред аудиторията да я реализират. Форматът проследява как това става реалност. Дава възможност да се дискутира какви са механизмите на властта, трудностите и предимствата когато си политик, как взаимодействат политици и избиратели.

Форматът е със състезателен характер, реализира се чрез живи студийне излъчвания, документални и интерактивни форми в които участниците защитават своята работа. Политиците получават оценка от преставителна извадка зрители, съставена от социологическата агенция. Гласуването се провежда на живо по време на първото и финалното предаване, като оценка на идеята и свършената работа. Така в началото зрителите гласуват само като оценка на дадените обещания, а на финала вече са проследиле как са изпълнявани. И при двете гласувания се отговаря на три въпроса: кое от дадените обещания е най-трудно, кое от дадените обещания е най-интересно и кое според вас е най-обществено значимо. По време на първото и последно предавани има специално жури, което задава своите въпроси към участниците, свързани с поетите обещания и от сферата на ваимоотношенията избиратели – политици като цяло. Журито не дава оценки. Между първото и последно издание на формата се излъчват 10 предавания в които всеки от участниците защитава своята идея. Изданията интегрират и 15 минутен късометражен филм, който проследява документално работата по поетото от съответния участник обещание.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB