Малкото голямо четене

„Малкото голямо четене” е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите избират своята любима детска книга от българската и световната литература.

„Малкото голямо четене” e оригинална идея на Севда Шишманова за развитие на формата на ВВС “Голямото четене”. Предложението за продуциране на новия формат е представено в концепцията за управление на програмната политика на БНТ1 през 2010 г. И в последствие се реализира с изричното разрешение на британската обществена телевизия. Идеята да се избере любим роман на българите се допълва с идеята да се избере любимата им детска книга. Така е създаден един приказен свят, светът на Малкото голямо четене. За да може “ако сте голям, ще се почувствате отново малък, ако сте малък, може да пораснете внезапно”. Фоормира се професионален екип, който създава авторската разработка на адаптацията. За да може зрители и читатели “заедно да се върнем в детството и си спомним любимите си приказни герои”.
„Малкото голямо четене” стартира на 27 февруари 2011 година. За пръв път в лицето на БНТ, BBC лицензира телевизия, която да адаптира формата „Голямото четене“, насочен към  детската литература. „Малкото голямо четене” е продължение на “ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ”, което БНТ представи през 2008/2009г. Идеята на проекта е да провокира младите хора да четат и говорят за любимите си детски книги. В продължение на 4 месеца првлича пред екраните както малките зрители, така и техните родители, баби и дядовци. С този проект българската обществена телевизия образова, развива и забавлява младите хора чрез  предизвикващи знанието и въображението послания.

„Малкото голямо четене“ е сложен и дългосрочен проект в развитие, увличащ широки кръгове на цялото обществото. Форматът е базиран на равноправното участие на малки и големи. Излиза от рамките на телевизионното студио с редица активни инициативи за децата и техните семейства – конкурс за детска рисунка, конкурс за клипче, забавления на открито с викторини и награди, срещи на децата с писатели в книжарници и библиотеки.

С гласуване за любима детска книга от предложените заглавия в Топ 100 са класирани 10 книги-финалисти. Гласуването се провежда в интерактивния сайт на БНТ malkotochetene.bnt.bg, с писма и пощенски картички за да се намери отговор на въпроса: Коя ще бъде „Голямата“ детска книга ”? Въпрос, който си задава екипът на предаването, децата и техните родители до самия финал на 23 юни 2011 година, когато е обявена любимата книга на българските деца – „Пипи, Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB