Избори с диагноза „диоксин“

Експертите доказаха опит за покушение срещу украинския опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко

Количеството диоксин в кръвта на украинския опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко е 6000 пъти повече от нормалното според последното заключение на експертите. Тестовете, направени в Холандия, последвали анализа на австрийски лекари, които лекуваха политика, имат всички шансове да докажат тезата, че в Украйна е направен опит за убийство срещу политически противник. Въпросите за това колко е застрашен животът на Юшченко, както и кой е извършителят и кой поръчителят на опита за покушение, вероятно ще доминират последните десет дни от кампанията преди втория тур на изборите, насрочен за 26 декември.
Екипът на холандския проф. Адам Броуър съобщи миналата сряда, че е свел от 400 до 29 видовете диоксин, които е възможно да са причинили отравянето на Виктор Юшченко. Специалистите, които очакват източникът да бъде окончателно идентифициран до края на седмицата, заявиха, че това е вторият по количество диоксин, откриван някога в организма на човек. Спешните анализи в Амстердам бяха направени веднага след като миналия уикенд главният лекар на частната клиника „Рудолфинерхаус“ във Виена, където се лекува украинският политик, за първи път официално потвърди отравянето с диоксин. Д-р Михаел Зимпфер каза в интервю за Си Ен Ен, че диагнозата е категорична и според него има всички основания да се предполага „намесата на трета страна“.
Медицинските факти потвърждават изявленията на самия Юшченко още от септември, че срещу него е направен опит за убийство. По неговите думи това става на вечеря с ръководителя на Службата за държавна сигурност на Украйна Игор Смешко. На 10 септември 50-годишният опозиционен кандидат постъпва в австрийската клиника веднага след като за първи път почувства неразположение. Независимо че Смешко отрече обвиненията, отправени към него, Виктор Юшченко отново изрази убеждението си, че действащите власти стоят зад опитите за отравянето му, но отказа да назове конкретни имена. „Чух различни версии за това как е доставена отровата, къде е произведена, коя специална служба е използвана за вкарването й в Украйна, но не желая да хвърлям сянка върху никого, преди делото да стигне до съда“, заяви украинският опозиционен лидер.
На въпроса дали скандалът е свързан с Русия, сътрудникът на Юшченко Олег Рибачук обаче каза за американската телевизия Ей Би Си, че отношение към отравянето на кандидат-президента на опозицията имат „специалисти от Съветския съюз – агенти на КГБ“. Той направи и разкрития за това, че Виктор Юшченко е бил нееднократно предупреждаван от бивши агенти на украинските и руските спецслужби, че срещу него се готви заговор, за да бъде елиминиран от изборите. Руските здравни власти до този момент оспорват диагнозата на западните си колеги.
Междувременно главната прокуратура на Украйна възобнови разследването за предумишлено убийство. Последните експертни данни накараха дори Службата за държавна сигурност на Украйна да обяви, че иска да се включи в събирането на доказателства за отравянето на Юшченко. Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ призоваха нас­тойчиво украинските власти да разследват случая.
В момента прозападният кандидат Виктор Юшченко води в прогнозните резултати с 10% пред конкурента си Виктор Янукович. В същото време настоящият премиер Янукович обяви, че хиляди доброволци от Източна и Южна Украйна са готови да отидат в Киев, за да предотвратят държавен преврат, ако бъде избран Юшченко.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB