Гърция мина вдясно

„Нова демокрация“ прекрати управлението на социалистите от ПАСОК

Вестник „Капитал“, 13 март 2004
Консервативната партия „Нова демокрация“ (НД) победи на парламентарните избори в Гърция и отстрани от власт Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което управляваше страната през последните 11 години. Докато местната преса коментираше „чистата, впечатляваща, триумфална победа на десницата“, световните медии отбелязваха, че гърците са избирали между наследниците на две политически династии, които доминират модерната история на Гърция – фамилиите Папандреу и Караманлис.
НД си осигури стабилно мнозинство в новия гръцки парламент, като получи 45.3% от гласовете и 165 мандата от общо 300. ПАСОК взе 117 депутатски места, след като за бившите управляващи гласуваха 40.5% от избирателите. Освен двете големи партии още две политически формации ще бъдат представени в парламента. Това са Гръцката комунистическа партия с 5.8% от гласовете и 12 мандата и Коалицията на левите и прогресивни сили с 3.2% и 6 мандата.
ПАСОК мина в опозиция, след като гръцките социалисти не успяха да повторят своя

Сценарий отпреди четири години

когато предизвикаха предсрочни избори, за да запазят властта си. Тогава те отнеха победата на „Нова демокрация“ с инфарктния 1% преднина. Сега бившият гръцки премиер Костас Симитис се опита да повтори ефекта от 2000 г. и за да спре спадащата популярност на социалистическото правителство, подаде оставка. Той отстъпи и лидерското място в ПАСОК с надежда да привлече гласоподаватели, като персонифицира промяната в политиката на партията. За негов наследник преди месец беше избран популярният външен министър Георгиос Папандреу. Известен със своята сдържаност и прагматизъм, той демонстрира промяна в политическия стил на социалистите и успя да намали преднината на десницата до 2%. Ефектът „Папандреу“ обаче се оказа краткотраен, а личният рейтинг на новия лидер – недостатъчен, за да компенсира натрупаното желание за

 

Промяна на политическото статукво

 

Главната причина за победата на „Нова демокрация“ според анализаторите е не предложението за алтернативна дясна политика, а умората от продължилото на практика 22 години (от 1981 г до 2004 г., с тригодишно прекъсване между 1990 г. и 1993 г.) управление на ПАСОК.
Противно на гръцката политическа логика дясната НД спечели заради това, че избра „умерената линия“ на поведение и толерантни предизборни послания. Освен това, отчитайки традиционно левите нагласи на гръцкото общество, партията на Караманлис атакува и спечели доверието на центристки настроените избиратели. Караманлис използва голямото разочарование на гърците от влизането на страната в еврозоната, довело до скок на цените и спад на жизнения стандарт. Затова един от фокусите на предизборната кампания на консерваторите стана обещанието за използване на всички резервни ресурси за икономическото развитие на страната. Караманлис се ангажира с политика за намаляване на безработицата и стимулиране на средната фермерска класа. Той обеща инвестиционна програма, повече работни места и нова аграрна политика, която би направила гръцката селскостопанска продукция конкурентоспособна на европейските и световните пазари.
След изборите новият премиер на Гърция, 47-годишният Костас Караманлис (според конституцията лидерът на партията, спечелила изборите, получава мандат за съставяне на правителство), се обяви за

Приемственост във външната политика

и за конструктивизъм по двете чувствителни за гърците теми – подготовката на олимпийските игри и обединението на Кипър. Това до голяма степен се обяснява с факта, че новото правителство не разполага с време за каквито и да било промени в тези две сфери. Точно в момента Караманлис не може да си позволи да смени ръководството на олимпийския проект, защото страната чувствително изостава в подготовката за олимпийските игри през август. Затова Гърция продължава да търпи критики от редица международни организации и чужди правителства, които смятат, че забавянето на строителните и подготвителните работи ще стане за сметка на безопасността и гаранциите за сигурност по време на олимпиадата.
В още по-малка степен Караманлис може да рискува със смяна на дипломатическия екип за Кипър, тъй като само след 10 дни Гърция ще трябва да започне преговори с Турция. Приемствеността по този въпрос е наложителна, тъй като подобряването на гръцко-турските отношения и придвижването на плана на ООН за обединяване на разделения остров са реални постижения на предишното правителство и лично на Георгиос Папандреу, а всеки провал в тази посока ще бъде политически фалстарт за новото управление.
Независимо от изборната победа и мнозинството в парламента обаче наблюдателите предупредиха за

 

Потенциална опасност за „Нова демокрация“

която може да бъде принудена да се явява отново на предсрочни избори. Подобна вероятност съществува заради избора на държавен глава. Догодина изтича мандатът на президента Константинос Стефанопулос и гръцкият парламент трябва да избере негов наследник. Ако десницата обаче не успее да наложи свой кандидат, като събере две трети от гласовете на депутатите, според конституцията парламентът трябва да бъде разпуснат и се насрочват нови избори. Затова за „Нова демокрация“ е от изключително значение управлението й да започне успешно.
Гръцката преса отбеляза, че все още е твърде рано да се залагат каквито и да било очаквания от екипа на Караманлис. Според атинския в. „Дейли тайм“ правителството „няма нови идеи и нова програма“, а в. „Експрес“ отбеляза, че гръцките бизнес среди очакват новият кабинет да води политика на оттегляне на държавата от икономиката. Консервативния вестник „Катимерини“ от своя страна нарече новото правителство „работно“ и предупреди, че то ще провежда политиката си в период, когато „икономическите печалби от олимпиадата вече ще са изразходвани, а редица европейски фондове ще намалят средствата си за Гърция“.
Въпреки тези мрачни прогнози обаче НД демонстрира намеренията си за успешен мандат. Подобни настроения се свързват както с успеха на изборите, така и с личните амбиции на Костас Караманлис, който успя да надделее в състезанието между двете известни политически династии. Премиерът Караманлис е племенник на един от най-големите гръцки политици, Константинос Караманлис – създателят на гръцката десница след падането на военната хунта през 1974 г. Караманлис-младши успя да победи наследника на другата известна гръцка политическа фамилия – Георгиос Папандреу, който е син на основателя на ПАСОК Андреас Папандреу.
Въпреки победата си на изборите обаче новият премиер тепърва ще трябва да доказва качествата си на държавник. За разлика от Георгиос Папандреу, който има зад себе си успешен министерски мандат и се ползва със завиден авторитет сред световния политически елит.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB