Голямото четене

“Голямото четене” е кампания на Българската национална телевизия за избор на най-любимия роман на българите.
Оригиналът на “Голямото четене” „The Big Read“ е създаден в британската обществена телевизия BBC. През 2007 година БНТ закупува лиценза на формата на ВВС за реализация по идея на Севда Шишманова ( член на УС на БНТ), която и ръководи неговата реализация. Българският формат на „Голямото четене” получава специалното признание на ВВС като телевизията, създала най-сполучливата версия на оригиналната, извън Обединеното кралство.

„Голямото четене” стартира на 5 октомври 2008 и в продължение на 6 месеца, до 15 март 2009 година всеки ден и навсякъде в България хиляди българи гласуват за своя любим роман – книгата на книгите, романът на живота, романът на романите.
”Голямото четене” е първият телевизионен формат в България от подобен мащаб, включва двучасови ефири, с участието на културния елит на нацията и ежеседмчни предавания на тема „четенето” . БНТ развива, с разрешението на ВВС, уникалният двумесечен мобилен формат „Пътуваща библиотека”, която обикаля всички областни градове на страната, привличайки хора от различни възръсти с идеята за размяна на книги и се превръща във впечатляващ аутдор проект, който въвлича училища, читалища, общини и се превръща в национално събитие. Първият в медийното пространство на България образователен формат стартира на екран с въздействаща рекламна кампания, обучителни клипове, късометражни форми „Знаете ли, че” и билдбордове в градска среда, промостикери в градския транспорт, серия от нови и нови презентации, съпътстващи инициативи и събития – литературни четения, дарения на книги, акции и хепънинги, дискусии и публични дебати, конкурси, карнавали, клубове. Интерактивният сайт на „Голямото четене” 4etene.bnt.bg с класацията, с форум, анкети, интервюта и литературни новини, регистрира посещения до над 4000 дневно. Всичко това, за да получи отговор въпросът: Коя е Вашата любима книга?
12-тте романа-финалисти са избрани от първоначалнат зрителска класация на първите 100 книги, събрали най-много гласове – Топ 100. „Голямото четене” завършва с 12 екранизации по тези произведения и финално шоу за избор на любимата книга на българите – романът „Под игото” от Иван Вазов.
„Голямото четене” се превръща в значимо и запомнящо се преживяване за цяла България, в кауза за над 1 000 000 българи, зрители на БНТ и страстни любители на книгите.
Бурните страсти в хода на кампанията привличат интереса на най-широки кръгове от българското общество, както и сътрудничеството на всички български институции. Форматът стартира дългосрочен процес на инициативи, свързани с популяризаране на книгата и четенето.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB