Един ден на полковник Кадафи

Либийският лидер получи знак, че излиза от международната изолация

Вестник „Каптиал“, 14 фев 2004

Либийският лидер Муамар Кадафи калкулира през седмицата политическите дивиденти на решението да се откаже от програмите за разработване на оръжия за масово унищожение и ядрените си проекти. След десетилетия на изолация и санкции само в един ден паралелно се проведоха две важни за полковника срещи. В Лондон британският премиер Тони Блеър и външният министър Джак Стро разговаряха с либийския външен министър Абдулрахман Мохамед Шалгам за първи път на правителствено ниво от 30 години насам. А със самолет от Рим до Сирт – родния град на Кадафи – летя италианският премиер Силвио Берлускони, като направи първото посещение на западен лидер в Либия, след като през декември миналата година Триполи се отказа от оръжейните си планове. 


Въпросът е дали промяната в политиката на един от „избраните“ диктатори е катализирана от войната срещу Ирак, която сложи край на режима на Саддам Хюсеин. Или Муамар Кадафи е взел стратегическото решение за подобряване на отношенията със западните страни доста по-рано, като е подготвял внимателно международната си легитимация. 


Според Би Би Си срещата на най-високо ниво в Лондон е последната стъпка в серия секретни преговори, започнали през март миналата година, между високопоставени служители от Либия, Великобритания и САЩ за либийските оръжейни програми. Британските правителствени източници отчитат, че въпреки скандалната репутация на ексцентрик либийският лидер е изпълнил всичките си обещания през последните 18 месеца. Джак Стро определи визитата на либийския си колега като историческа, първата от 1969 г. насам. Форин офис все още не е потвърдил официално кога ще се срещнат премиерът Блеър и полковник Кадафи, но се очаква това да стане до шест месеца. Условията на Лондон към либийската страна са да спазва графика за прекратяване на оръжейните си програми. Възстановяването на отношенията с Великобритания е част от по-широкия план за връщане на Либия в международната общност. 


Срещата на Кадафи с Берлускони също е от решаващо значение за полковника. Италианският премиер е твърд американски съюзник и може да помогне за свалянето на санкциите на САЩ срещу Либия, както и да съдейства за нормализиране на отношенията между Триполи и Вашингтон. От друга страна, Силвио Берлускони е силно заинтересуван от подобряване на взаимоотношенията на Кадафи със западните страни, защото Либия покрива 25% от нуждите на Италия от петрол и газ. 


Политическите стъпки на Великобритания и Италия получиха своята реакция и отвъд океана. САЩ обявиха, че ще предоставят медицинска помощ на Либия като още един отговор на решението да се откаже от оръжията за масово поразяване. Държавният секретар Колин Пауъл заяви пред конгресмени във Вашингтон, че администрацията на Буш смята да предприема постепенни ответни жестове към Либия съобразно нейните ходове спрямо оръжията. По-рано тази седмица САЩ потвърдиха, че са възобновили дипломатическото си присъствие в Либия след 25-годишно прекъсване. Но свалянето на санкциите и изваждането на страната от списъка на държавите, поддържащи тероризма, ще е по-дълъг процес. 
САЩ и страните от Европейския съюз внимателно следят и другия голям проблем пред управлението на Кадафи – спазването на човешките права. Както посочва Би Би Си, първият тест за това Либия може да премине много скоро – като приключи справедливо процеса срещу шестимата български медици и палестинския лекар. 


Ако Муамар Кадафи потвърди готовността си да сътрудничи на Запада, като допусне международните правозащитни организации да влязат в страната, това ще е също толкова важен знак за международната общност, както отказа от оръжейните програми.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB