Двама мъже в Париж

Френският президент Жак Ширак отказа да смени премиера Жан-Пиер Рафарен въпреки катастрофалната загуба на местните избори

Вестник „Капитал“, 3 апр 2004

Управляващата дясноцентристка партия на президента Жак Ширак беше буквално изличена от регионалната политическа карта на Франция на втория тур от местните избори. Резултатът от миналия уикенд показва, че лявата опозиция ще управлява в 24 от общо 25 района на страната. Социалистите и техните коалиционни партньори спечелиха 50% от гласовете, а консерваторите – 36.9%. Крайнодесният Национален фронт запази позицията си на трета политическа сила, като получи доверието на 13% от избирателите.
Лявата вълна отнесе управляващите по също толкова категоричен начин, както това направи десницата на общите избори преди две години. Французите не изневериха на традицията и отново гласуваха срещу властта. Вече 20 години френските избиратели на практика нямат две последователни гласувания за една и съща политическа формация. Затова коментаторите иронично припомниха известното възклицание на генерал Де Гол „как е възможно да управляваш страна, в която имаш избор от 246 сирена“, като я перефразираха така: „Как е възможно да се управлява страна, в която избирателите сменят предпочитанията си на всеки две години!“
Сериозният проблем пред френския политически елит след поредните „превратни“ избори е, че Франция все повече изглежда трудна за управление държава. Френските медии концентрираха причините за провала на десницата в две посоки. Първата е, че правителството на Жан-Пиер Рафарен провежда тежката социална реформа в обществения сектор без ясна програма и няма проект за преодоляване на застоя в икономиката. Много от избирателите през последните две години бяха участници в уличните демонстрации срещу закона за безработицата и пенсионното осигуряване. Левият в. „Либерасион“ написа след изборното поражение на консерваторите, че никой не поставя под съмнение принципите на реформите и необходимостта от тях, а импровизирания начин, по който десницата ги провежда, предизвиквайки социален хаос. Втората причина за протестното гласуване наблюдателите виждат в отказа на президента Жак Ширак активно да партнира на правителството и да помогне за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми на страната. Според в. „Льо Монд“ резултатите са пряк вот срещу Ширак, който прави грешка, като загърбва належащи проблеми, като огромния бюджетен дефицит например, за сметка на френско-американския дуел. Анализаторите отбелязват, че Ширак със сигурност ще трябва да ревизира отговорността си към работата на правителство, което прокарва собствената му непопулярна социална реформа.
Освен това френският президент се отказа от очаквания ход да смени министър-председателя на страната. Ширак не прие автоматично подадената след изборите оставка на Рафарен и му възложи да състави ново правителство. Решението изглежда скандално след шамара, който кабинетът получи от избирателите. Опонентите на Ширак виждат личен мотив в това решение, тъй като за възможен заместник на сегашния премиер се сочеше популярният вътрешен министър Никола Саркози. Но Саркози има амбиции за президентския пост и един успешен мандат би го позиционирал сериозно в следващата надпревара за Елисейския дворец. Жак Ширак предпочете да задържи непопулярния, но лоялен министър-председател, който ще продължи реформите въпреки неодобрението на електората.
Другата възможна причина за това решение може да се търси в предстоящите избори за европейски парламент през юни. Една от версиите гласи, че ако на изборите за европарламент левицата отбележи поредния си успех, тогава Ширак ще използва възможността да смени Рафарен и да го превърне в изкупителна жертва за новия си провал.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB