Четвърта власт

„Четвърта власт” е телевизионен сериал за сблъсъка на власт и медии, който разказва за различните лица на политиката и журналистиката.

В дванадесет епизода зрителите проследяват едно истинско репортерско разследване, в което главните герои са политици и журналисти, а историята е създадена на основата на факти и събития, които ни изглеждат познати заради документалната основа на много от описаните сюжети. Действието се развива през живота в един вестник, който се опитва да работи по свои правила за независима журналистика, в едно изпълнено със зависимости общество. Разследването сблъсква външния и вътрешен свят в който журналистите живеят и те разбират, че изборът е да станат част от манипулацията или да се изправят срещу нея. На екрана се случва онова, което се случва в живота – ожесточена борба за власт, мръсна политическа игра, удари под кръста, изнасяне на информация, натиск и отчаяна журналистическа съпротива. Незаконни подслушвания, шпионаж, секс компромати, рекет и измамни схеми са жанрови похвати, които карат зрителя да гледа с интерес.

Сериалът е политически трилър, в който ролята на тайните служби, в манипулиране на обществените и политически процеси, надхвърля криминалната линия в сюжета. В сериала се показва зависимостта на българската политическа система от все още действащите механизми на бившите комунистически тайни служби в България. Зрителят влиза в напрегнатия свят на екип журналисти, в който амбицията, конкуренцията, зависимостите на миналото и търсенето на истината се заплащат скъпо. Седмичният вестник „Четвърта власт” , където работят, води бавна и изтощителна битка, в която разобличава висши представители на властта и порочните им схеми. През своите дванадесет епизода „Четвърта власт” повдига редица етични въпроси: до къде сме склонни да отидем за да постигнем целите си, какво можем и какво не можем да простим на един журналист, може ли добрата кауза да оправдае мръсните средства и как медии и политици общуват помежду си в една държава, в която битката е „журналистиката да остане обществен глас”.

 

Героите във филма са „герои” от времето в което живеем. Образите, в които неизменно ще се търсят прототипи, поради съвременната история, зрителите ще видят в главните роли звезден състав: Христо Шопов, Деян Донков, Атанас Атанасов, Самуел Финци, Михаил Билалов, Ивайло Герасков, Владимир Пенев, Христо Петков, Владимир Карамазов, Мила Парушева, Ани Пападополу, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Александра Василева, Деси Моралес и др.

Структурно „Четвърта власт” е сезонен сериал от по дванадесет епизода. Всеки сезон сглобява пъзела на едно голямо журналистическо разследване. Главните герои преминават от сезон в сезон, но случаите, които разплитат са различни.

Независимо, че сценарият на сериала е написан и снимките са приключили през март 2013 г, актуалният контекст е този, който държи вниманието на зрителя до края на историята, освен напрежението на драматургичния разказ.

От юни българското гражданско общество е в ежедневни протестни действия и политическата ситуация в страната добавя своята стойност към проекта. Първият сезон показва теми, които не са третирани до сега в български сериал: кои са механизмите, които манипулират обществото; схемите , които държат досиетата на бившите комунистически тайни служби и хората, които се възползват от тях; кой кого подслушва и защо; как се ражда модерният политически Франкенщайн; каква е невидимата страна на политическата игра и каква е ролята на медиите и журналистите във всичко това.

Изборът на името „Четвърта власт” е направен като предизвикателство към българската обществено-политическа система, в която журналистиката трябва да възстанови своята сила и независимост. В мотивите за неговото създаване преди една година пише „ ако сериалът въвлече зрителя в гражданска реакция, това означава, че сме нарушили онова „мълчание, което ни прави съучастници и убива демокрацията”.

При излъчването си сериалът предизвика безпрецедентен професионален и обществен дебат заради темите и въпросите които поставя.

 
 

Севда Шишманова

Journalist with practical experience in Television program-making. Reporter, commentator and international correspondent in Bulgarian National Television (BNT) and Economedia. Film director and producer.

Twitter

Social

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Vimeo
  • Twitter
  • IMDB